top of page

WBZ bij lassen: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Bij het lassen is de WBZ (warmte-beïnvloede zone) een cruciale zone voor het behoud van de kwaliteit van het basismateriaal, vooral bij hoogsterkte staalsoorten. Tijdens het productieproces wordt de microstructuur van het basismateriaal fijnkorrelig gemaakt door thermische of mechanische (of zelfs combinatie) processen, wat de sterkte van het staal geeft.

De voordelen van laserlassen voor wbz


Bij booglassen ontstaan echter door de trage voortloopsnelheid hoge temperaturen in de zone naast de las. Wanneer de temperatuur rond de 700°C komt, ontstaat er 'korrelgroei' en groeien de korrels in de microstructuur opnieuw, waardoor het basismetaal zijn kwaliteitseigenschappen verliest. Dit is de kritische zone waar 'koudscheuren' of 'waterstofscheuren' ontstaan. Om dit te voorkomen, zijn PWHT-procedures opgesteld. PWHT-procedures (Post Weld Heat Treatment) zijn nabehandelingen na het lassen die bestaan uit het verhitten en langzaam afkoelen van het gelaste materiaal. Het doel is om interne spanningen te verminderen, de microstructuur te veranderen en de eigenschappen van het lasmetaal te herstellen. Dit verbetert de duurzaamheid, integriteit en prestaties van de lasverbindingen.


De voordelen van laserlassen voor WBZ

Met laserlassen wordt op een minimum van tijd extreem grote hitte gegenereerd, waardoor er op uiterst hoge voortloopsnelheid kan worden gelast en de warmte- beïnvloede zone sterk wordt verminderd tot bijna verwaarloosbaar. Hierdoor behoudt het basismateriaal zijn oorspronkelijke kwaliteit en is de lasverbinding op zich nog sterker dan bij booglassen.


Ook voor aluminium of warmtescheurgevoelige materialen brengt het laserlassen voordelen met zich mee door de beperkte warmte-inbreng. Door de fijne lassnoeren kunnen breedte-hoogte verhoudingsscheuren worden beperkt dankzij het koude lasproces en de hoge lassnelheid.Het belang van een hoogwaardige laskwaliteit


Het is essentieel om de kwaliteit van lasverbindingen niet te onderschatten, omdat dit niet alleen de sterkte ervan beïnvloedt, maar ook bijdraagt aan het esthetische aspect van het lasuiterlijk. Een diepe inbranding bij een hoge lassnelheid draagt bij aan een hoogwaardige laskwaliteit.
WBZ bij lassen: verbeter uw resultaten


Als u meer wilt weten over warmte-beïnvloede zones bij het lassen en hoe u de kwaliteit van uw lasverbindingen kunt verbeteren, staan wij voor u klaar om u te begeleiden. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat. Samen kunnen we uw lasprocessen versterken en de kwaliteit van uw laswerk naar een hoger niveau tillen.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page